What you put in, you'll get back ten fold
Having problems logging in? Please clear your cache and remove the MazdaMenders related cookie from your browser.
If you need assistance doing this, don't hesitate to contact us on FaceBook or email forum-admin@mazdamenders.net stating the browser you use.

Regards
Admin

Drivers side indicators not working

Got a problem, need some advice ?
Get in here and ask the pros. There will always be one to bring you the correct answer, quickly.
Please bare in mind advice offered by some may not be correct. Pay attention to user ratings and status for a better idea on their knowledge.
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Thu Jan 25, 2018 4:04 pm

Hi again. I've an intermittent problem with my indicators on the driver's side of the car. I think I first noticed an issue when I locked and unlocked the car with the fob. Sometimes only the one indicator (that I could view at any one time, eg front) would light up upon locking and unlocking. I never thought much about it as the car locked.
I've recently noticed that when signalling to turn right, the dash 'green arrow' for right indicator flashes once then stops altogether. Indicating left is fine. Hazards only flash on left side.
As the problem of indicating is intermittent, and there is no double speed flashing of the indicators, I'll assume (for now) that all bulbs are fine.

I searched the internet and found a thread on another site with the same problem.
https://www.honestjohn.co.uk/forum/post/index.htm?t=74664
Although it's not clear from that post that the relay is the problem.
Any ideas folks?
2003 1.8 S-VT
User avatar
Mazda Mender
Site Admin
Posts: 12421
Joined: Tue Dec 06, 2011 6:18 pm
Location: Pie land,North west
Contact:

Re: Drivers side indicators not working

Postby Mazda Mender » Thu Jan 25, 2018 10:44 pm

Now it could be a number of things but my attack list would be earth? stalk? relay?
M-m
The Disclaimer:-
This post is a natural product made from recycled electrons. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects, the articles/answers/comments are provided for information purposes and they are not intended to substitute informed professional advice, I or mazdamenders.net cannot personally be hold responsible for any damage occurred from following this procedure or any injuries from it. Proceed at your own risk.


Mk 1 Eunos 93 black V.S II 1.8 ,
Mk 2 .1/4 Roadster 99 black & gold V.S 1.8 being rebuilt,
Mk 1 Eunos 90 1.6 (claimed by daughter)
MK 2.1/4 Blue V.S Roadster 1.8 99 ...being rebuilt

http://www.mx5oc.co.uk/ http://www.mx5nutz.com/forum/ http://miata.net/ http://www.autolinkuk.co.uk/
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Thu Jan 25, 2018 11:03 pm

Thanks MM. I'll start in the morning.
2003 1.8 S-VT
User avatar
Mazda Mender
Site Admin
Posts: 12421
Joined: Tue Dec 06, 2011 6:18 pm
Location: Pie land,North west
Contact:

Re: Drivers side indicators not working

Postby Mazda Mender » Fri Jan 26, 2018 12:06 am

Keep us upto date..
M-m
The Disclaimer:-
This post is a natural product made from recycled electrons. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects, the articles/answers/comments are provided for information purposes and they are not intended to substitute informed professional advice, I or mazdamenders.net cannot personally be hold responsible for any damage occurred from following this procedure or any injuries from it. Proceed at your own risk.


Mk 1 Eunos 93 black V.S II 1.8 ,
Mk 2 .1/4 Roadster 99 black & gold V.S 1.8 being rebuilt,
Mk 1 Eunos 90 1.6 (claimed by daughter)
MK 2.1/4 Blue V.S Roadster 1.8 99 ...being rebuilt

http://www.mx5oc.co.uk/ http://www.mx5nutz.com/forum/ http://miata.net/ http://www.autolinkuk.co.uk/
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Fri Jan 26, 2018 2:07 pm

I wish I knew how to work with a multimeter properly/what I was actually doing with car electrics.
Here goes:
1: bulbs are all fine on driver's side indicators.
2: front and side bulb holders read 4.0 ohms with multimeter set to 200. The rear one eventually settled a 9.0
3: the indicator stalk 'looks' fine although I don't really know how it all works as the gubbings appear to be hidden where I just couldn't see - even with the cowling off.
4: the relay clicks and repeats clicking when indicator stalk switched to left turn. The relay clicks once only when the indicator stalk selects right turn.

I removed the relay and checked the PCB as I read a thread about dry solder joints. I've went over as many of the solder joints as I felt safe to do and made the solder wet and added a little more new solder. That has made no difference.

As I see it, the relay, although making an initial click when switching stalk to right turn, is not repeating when receiving the electrical signal from the indicator stalk.

Any more ideas folks, or, have I given enough info to make a diagnosis?
2003 1.8 S-VT
User avatar
blackyb
Serial Poster
Posts: 847
Joined: Tue Sep 17, 2013 8:41 pm
Location: Scarborough

Re: Drivers side indicators not working

Postby blackyb » Sat Jan 27, 2018 11:44 am

No auto electrician, but I always start by checking as many earthing points as I can find, check the simple easiest points first, then escalate the search if needs be.

Don't assume that because an earth point looks good and clean its OK, the wire itself could have broken down.

The relay sounds fine, it could be a stalk fault but to me it all points to an earth fault.

:confusion-confused:
1993 1.6 Eunos Roadster (gone)
1998 UK Mk 2 1.6 (gone)
2003 1.8 SVT Sport (Why did I sell it!!!!)
1991 1.6 Eunos Roadster with a bit of bling.

Life is a journey, best travelled topless in an MX5!!
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Sat Jan 27, 2018 8:44 pm

Thanks guys. Any suggestions for where earth points are?
2003 1.8 S-VT
User avatar
blackyb
Serial Poster
Posts: 847
Joined: Tue Sep 17, 2013 8:41 pm
Location: Scarborough

Re: Drivers side indicators not working

Postby blackyb » Sun Jan 28, 2018 9:41 pm

Try to follow the wiring loom back from the light clusters, at some point it will be earthed to the body.

If your brave enough, you could try to earth the indicators out with a piece of suitable wire or a power probe if you can get uour hands on one. We use one to diagnose minor electrical faults.

Sure one of the senior menders will be along shortly with a more definitive answer.

2003 1.8 SV-T ! Still miss mine and wish I had never sold it but you live and learn. The worst part is I still see my old girl every time I pop into town.

:bow-yellow:
1993 1.6 Eunos Roadster (gone)
1998 UK Mk 2 1.6 (gone)
2003 1.8 SVT Sport (Why did I sell it!!!!)
1991 1.6 Eunos Roadster with a bit of bling.

Life is a journey, best travelled topless in an MX5!!
User avatar
Mazda Mender
Site Admin
Posts: 12421
Joined: Tue Dec 06, 2011 6:18 pm
Location: Pie land,North west
Contact:

Re: Drivers side indicators not working

Postby Mazda Mender » Sun Jan 28, 2018 10:05 pm

All that is needed is to search on here...... viewtopic.php?f=108&t=2456

M-m
The Disclaimer:-
This post is a natural product made from recycled electrons. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects, the articles/answers/comments are provided for information purposes and they are not intended to substitute informed professional advice, I or mazdamenders.net cannot personally be hold responsible for any damage occurred from following this procedure or any injuries from it. Proceed at your own risk.


Mk 1 Eunos 93 black V.S II 1.8 ,
Mk 2 .1/4 Roadster 99 black & gold V.S 1.8 being rebuilt,
Mk 1 Eunos 90 1.6 (claimed by daughter)
MK 2.1/4 Blue V.S Roadster 1.8 99 ...being rebuilt

http://www.mx5oc.co.uk/ http://www.mx5nutz.com/forum/ http://miata.net/ http://www.autolinkuk.co.uk/
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Thu Feb 01, 2018 9:18 pm

Got back to this problem after the indicators working fine while going to work and back. They're off again though. So far, the only issue I've found is corrosion in one of the smaller white connectors that connects the rear off-side lamp cluster to the loom. I cleaned it up as best I could, but no joy.
Thanks for the wiring diagrams as thy indicate where the ground/earth points are.
To follow the loom from back to front, it looks like I need to take my hard-top off, get the soft top up, remove the carpets and remove what looks like an aluminium panel from the 'parcel shelf'.
This will allow me access to a large white connector block where I believe there is an earth point. Can anyone confirm this?
2003 1.8 S-VT
User avatar
Mazda Mender
Site Admin
Posts: 12421
Joined: Tue Dec 06, 2011 6:18 pm
Location: Pie land,North west
Contact:

Re: Drivers side indicators not working

Postby Mazda Mender » Fri Feb 02, 2018 1:33 pm

Do they all work with the hazard switch.
M-m
The Disclaimer:-
This post is a natural product made from recycled electrons. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects, the articles/answers/comments are provided for information purposes and they are not intended to substitute informed professional advice, I or mazdamenders.net cannot personally be hold responsible for any damage occurred from following this procedure or any injuries from it. Proceed at your own risk.


Mk 1 Eunos 93 black V.S II 1.8 ,
Mk 2 .1/4 Roadster 99 black & gold V.S 1.8 being rebuilt,
Mk 1 Eunos 90 1.6 (claimed by daughter)
MK 2.1/4 Blue V.S Roadster 1.8 99 ...being rebuilt

http://www.mx5oc.co.uk/ http://www.mx5nutz.com/forum/ http://miata.net/ http://www.autolinkuk.co.uk/
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Sat Feb 03, 2018 12:51 pm

No. They don't all work with hazard. As said in original post hazards only work left/near side. I can't find any fault in wiring in engine bay or from rear lamps to near seatbelt mounts.
I've called in an auto electrician. He'll be visiting on Monday. Essentially, I'm throwing in the towel on this one hoping a tech can get quickly to the fault. At least the car is sufficiently dismantled to aid his diagnosis.
2003 1.8 S-VT
User avatar
Mazda Mender
Site Admin
Posts: 12421
Joined: Tue Dec 06, 2011 6:18 pm
Location: Pie land,North west
Contact:

Re: Drivers side indicators not working

Postby Mazda Mender » Sat Feb 03, 2018 7:27 pm

Then may money is on the earth or relay....
Stalk last...

I have had bulbs short circuits out before...
M-m
The Disclaimer:-
This post is a natural product made from recycled electrons. The slight variations in spelling and grammar enhance its individual character and beauty and in no way are to be considered flaws or defects, the articles/answers/comments are provided for information purposes and they are not intended to substitute informed professional advice, I or mazdamenders.net cannot personally be hold responsible for any damage occurred from following this procedure or any injuries from it. Proceed at your own risk.


Mk 1 Eunos 93 black V.S II 1.8 ,
Mk 2 .1/4 Roadster 99 black & gold V.S 1.8 being rebuilt,
Mk 1 Eunos 90 1.6 (claimed by daughter)
MK 2.1/4 Blue V.S Roadster 1.8 99 ...being rebuilt

http://www.mx5oc.co.uk/ http://www.mx5nutz.com/forum/ http://miata.net/ http://www.autolinkuk.co.uk/
Larz2000
Just Run In
Posts: 37
Joined: Fri Sep 16, 2016 11:05 pm

Re: Drivers side indicators not working

Postby Larz2000 » Fri Feb 09, 2018 5:43 pm

Relay it was guys. Everything is working fine now with replacement part. :-D
2003 1.8 S-VT
User avatar
blackyb
Serial Poster
Posts: 847
Joined: Tue Sep 17, 2013 8:41 pm
Location: Scarborough

Re: Drivers side indicators not working

Postby blackyb » Fri Feb 09, 2018 8:59 pm

Happy days. :obscene-drinkingcheers:
1993 1.6 Eunos Roadster (gone)
1998 UK Mk 2 1.6 (gone)
2003 1.8 SVT Sport (Why did I sell it!!!!)
1991 1.6 Eunos Roadster with a bit of bling.

Life is a journey, best travelled topless in an MX5!!

Return to “Problems”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest